Minder mensen gaan naar de rechter door hogere kosten

Posted on Jan 13, 2014 in Nieuws

Hogere kosten om een zaak bij de burgerrechter aan te spannen, houdt een deel van de mensen tegen om naar deze rechter te stappen.

Cannot see

 Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit cijfers die het maandag heeft gepubliceerd.

Het aantal zaken en uitspraken is tussen 2010 en 2012 met 20 procent gedaald. ”Deze daling hangt onder meer samen met de eind 2010 ingevoerde verhoging van het griffierecht”, laat het CBS weten. ”Deze financiële drempel maakt het minder aantrekkelijk om naar de rechter te stappen.” In 2012 behandelden de burgerrechters in Nederland bijna 1,1 miljoen nieuwe zaken. Dat waren er 75.000 minder dan in het piekjaar 2010. Hoewel strafzaken doorgaans de meeste aandacht trekken, behandelen de burgerrechters in Nederland de meeste rechtszaken. Het gaat dan meestal over zaken van burgers, bedrijven en overheden. De geschillen gaan meestal over financiële kwesties of familieaangelegenheden zoals echtscheidingen en voogdij.

Bron: Nu.nl

Het griffierecht in WAHV/CJIB boetes is gelukkig nul euro. Daarom kan Boetecontrole.nl gratis bezwaar maken tegen uw verkeersboete. Voert u een bekeuring online in dan controleert ons team van juristen de juistheid van de boete en wanneer de boete rammelt gaan we voor u de strijd aan!