Geen celstraf wanneer boete niet betaald kan worden

Posted on Feb 24, 2014 in Nieuws

Geen celstraf wanneer boete niet betaald kan worden

Mensen die hun verkeersboetes echt niet kunnen betalen hoeven niet langer de cel in. Kantonrechters scherpen de regels hiertoe aan. Zo bevestigt de Raad voor de Rechtspraak maandag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Het Centraal Justitieel Incassobureau diende vorig jaar 37 duizend keer het verzoek in voor een gijzeling vanwege onbetaalde verkeersboetes. In 2012 behandelden de rechters nog ruim 1200 verzoeken tot gijzeling. Het grote probleem is dat nadat ze weer uit de gevangenis komen hun boete nog steeds betaald moet worden. Op die manier kunnen mensen herhaaldelijk gegijzeld worden voor dezelfde boete.

Het doel van gijzeling was om mensen die niet willen betalen onder druk te zetten te betalen. Maar het CJIB zet aan de lopende band dit middel ook in tegen mensen die simpelweg het geld niet hebben. Ongeacht hoeveel contact je zoekt, de verhogingen vliegen je om de oren en betalingsregelingen doen ze niet aan. Vandaar dat de Raad voor de Rechtspraak heeft besloten dat ze niet meewerken met gijzelingen vanaf nu zolang niet duidelijk is dat het onwil is in plaats van onmacht.

Dit terwijl een groot deel van de bekeuringen ten onrechte opgelegd wordt. Partijen zoals Boetecontrole.nl maken aan de lopende band namens mensen die een boete hebben gehad bezwaar en beroep en slagen daar regelmatig in om de bekeuring te laten vernietigen. Doe ook mee en maak hier online bezwaar.

Bron: nu.nl